Snippet

7 Nisan 2012 Cumartesi

Süper Final Tahmini

 Gelecekle ilgili karar verirken geçmiş verilerden yararlanmak bilimsel bir yöntemdir. Bu yazıda bunu futbola uygulamaya çalışacağım. Normal sezonun bitmesine bir hafta kaldı ve ardından Süper Final (S.F. diye kısaltacağım) maçları bizleri bekliyor. Takımların normal sezonda gösterdikleri performans elbette S. F. öncesi tahmin yapmakta kullanılabilir veri niteliği taşıyor lakin S.F.' de oynanacak maçların tamamının derbi olması yapılacak tahminde muhtemel standart sapmayı arttırıyor. Bu sapmayı azaltmak için ise S.F. tahmininde takımların normal ligde kendileri arasında oynadıkları maçları baz alacağım.

Normal sezonda Galatasaray, Fenerbehçe, Beşiktaş ve Trabzospor kendi aralarında altışar maç oynadı. Bu durum S.F.'de de aynı olacak. Oynanan bu maçlarda Galatasaray toplam 12 puanla en başarılı takım. Onu derbilerde topladığı 9 puanla Fenerbahçe takip ediyor. Üçüncu sırayı topladıkları 5'er puanla Trabzonspor ve Beşiktaş paylaşıyor.


Son haftayı Beşiktaş Karabükspor'la berabere kalarak tamamladı ve puanını 55'e çıkardı. Diğer 3 takımın son maçlarını kazanacaklarını kabul edelim. Bu şekilde Galatasaray puanını 77'ye, Fenerbahçe 68'e Trabzospor ise 58'e çıkaracak. S.F' ye ise bu puanlar yarıya bölünerek girilecek. Yani GS= 39, FB=34, TS=29, BJK=28 puanla girecek.(Buçuklu puanlar yukarı yuvarlanıyor).

Geldik son aşamaya... Bundan sonra takımların S.F' ye girecekleri puanlara, kendi aralarında yaptıkları altı maçtan topladıkları puanları ekleyeceğiz. Bu durumda ise S.F. sonrasında Galatasaray 51, Fenerbahçe 43, Trabzospor 34 ve Beşiktaş 33 puanda oluyor.

Yorum: Bu durumdan da anlaşılıyor ki S.F.'de Galatasaray ve Fenerbahçe şampiyonluk için savaşırken Beşiktaş ve Trabzospor ise bir yandan ikinci olmaya çalışacak diğer yandan oynadıkları maçlarla bir nevi şampiyonu belirleyecekler. Son olarak her maçın elbette kendi karakteri vardır ve tahminden sapmalar olması olağandır. Bence tahmindeki sıralama arasında değişmenin BJK ve TS'nin arasında olması daha yüksek ihtimal. Galatasaray büyük olasılıkla ligi şampiyon bitirir, Fenerbahçe de Ş.Ligi'nde eleme oynama şansı yakalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder